9 tecken på att du är en boknörd

Posted on

Känner du igen dig i situationerna? Om ja, välkommen till klubben för boknördar!

1. Bokhyllorna är knökfulla men du fortsätter köpa böcker ändå. Vissa kallar det för ett tvångssyndrom. Vi menar att du lever efter Ciceros motto ”Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ”.

2. Dina favoritförfattare är dina verkliga idoler. Det låter du typ hela världen veta. När andra delar musikvideos eller hollywoodbilder, visar du stolt upp omslaget på älsklingsboken, en bild på författaren i ditt liv eller ett bokcitat som berör dig starkt.

3. Du gillar bokkaraktärerna mer än verkliga personer. Vi förstår dig precis. Vår första stora kärlek var till exempel Mr Darcy i Jane Austens Stolthet och fördom och vår bästa vän var under många år Anne Shirley i Lucy Maud Montgomerys Anne på Grönkulla-serie. Det är oftast inte lika svårt att komma en karaktär på djupet som det är med en riktig person.

4. På ett eller annat sätt handlar allt du gör om böcker. Solen skiner och du känner att du faktiskt borde gå utomhus. Perfekt! Du tar med dig en bok och sätter dig på en bänk någonstans. Du är och fikar med kompisar och passar såklart på att tipsa om den senaste boken du läst.

5. Du kan inte få nog av litteraturprylar. Från toppen till bokkassen – nästan allt du äger har tryckta citat från böckerna du älskar. Men vad gör det när boknördföremål såsom kaffemuggar med tryck och citat trendar? Det är inne att vara nördig. Äntligen!

6. När du står inför ett vägskäl söker du råd i böckerna. Vad skulle karaktär x ha gjort i det här läget? Det finns i stort sett inga situationer karaktärerna du läst om inte varit med om. Så för dig är litteraturen en oändlig källa till visdom. Skönt att kunna luta dig tillbaka på andras tidigare tuffa beslut och att ha en liten aning om hur det skulle kunna gå för dig.

7. Du läser så mycket att du har ont på alla tänkbara ställen. Tummarna, armarna, nacken, ryggen, rumpan, knäna… Säg vilka kroppsdelar som inte tar stryk av att du läser, läser och läser? Du kan till och med ha ont på ställen som du inte visste fanns.

8. Du tror att åtta timmars sömn är en myt. När ska du hinna sova hela åtta timmar i sträck? Så många böcker, så lite tid.

9. Det kan ta flera timmar att hitta en bok hemma i bokhyllan. Det finns nästan ingen jobbigare känsla än att vilja läsa en bok, på ett ungefär veta var den står och sedan inte hitta den. Att leta efter böcker är en del av din vardag(smotion).