Främlingen och likgiltigheten

Posted on

 

“Främlingen” av Albert Camus är ett av existentialismens mest betydande verk och handlar om den likgiltige mördaren Mersault. Handlingen utspelar sig i Algeriet dit Mersault reser för att närvara på sin mors begravning. Redan tidigt får läsaren veta att huvudpersonen lever i ett permanent tillstånd av likgiltighet. Ingenting berör honom det minsta. Han är känslomässigt avtrubbad och saknar empatisk förmåga.

Efter begravningen blir han bekant med grannen Raymond. Bekantskapen leder till ett tillfälligheternas mord. Under ett strandbesök träffar vännerna på några araber som Raymond är ovän med. Mersault erbjuder sig att bära Raymonds revolver för att lugna ner situationen. När vännen blir knivskuren i axeln återvänder de till huset men Mersault känner för att ta ytterligare en promenad.

Som av slumpen befinner han sig strax i närheten av den man som knivskar Raymond. Araben har upptäckt Mersault och ligger och solar med handen på kniven. Mersault svettas och får solen i ögonen när han blir medveten om att han håller Raymonds revolver i handen. Han skjuter ihjäl araben. Efter mordet kan han inte förklara varför han gjorde det och han visar inga tecken på ånger eller skuld. Han blir en främling för andra och kanske även för sig själv.