Kafka och förvandlingen

Posted on

 

“Förvandlingen” är en kuslig novell av den tjeckiske författaren Franz Kafka. Det finns en mängd olika tolkningar och kanske är det därför den fortfarande är lika aktuell som när den skrevs. Många litteraturkritiker kallar novellen för en nutida klassiker trots att det är över hundra år sedan den skrevs.

Novellen inleds med att arbetaren Gregor Samsa vaknar i sin säng en helt vanlig morgon. Till sin stora förvåning upptäcker han att han har förvandlats till en jättestor skalbagge. En känsla av drömlik surrealism omger den underliga händelsen som tycks förlama både huvudpersonen och läsaren. Gregor Samsa försöker ta sig upp ur sängen men inser att han nog inte kan ta sig till arbetet. Han hoppas att familjen ska förstå vad som har hänt men de blir både förtvivlade och bestörta. De försöker till en början att acceptera honom men det blir tyvärr inte långvarigt.

Nu börjar ett ensamt utanförskap för Gregor Samsa och han blir med tiden alltmer utstött och illa behandlad av familjen som han inte längre kan försörja. Hela scenariot utspelar sig i den lilla lägenheten där familjen bor. Novellen leker med perspektiv som tid och rum. Innan förvandlingen var Samsa fokuserad på att strukturera sin tillvaro och hushålla med sin tid men som oönskat skadedjur flyter tiden ihop och förlorar sin betydelse. Rummet bokstavligen isolerar insekten som inte kan ta sig någonstans och som berövats all sin frihet. När han lämnar sitt rum i lägenheten blir han jagad och misshandlad och familjen behandlar honom som ett monster. Hemmet som från början var en varm och trygg plats blir sedan en allt kallare och mer ångestladdad fängelsecell. När han slutligen dör ensam i sitt rum blir alla lättade och ingen sörjer honom.