Patient 67: hjärnmonster eller ej?

Posted on
Boktips för sommaren

Boken utspelar sig under 50-talet på ett mentalsjukhus som ligger på Shutter Island. Mentalsjukhuset är hårt bevakat eftersom det förvarar ett stort antal brottslingar, men trots detta har en av dem lyckats fly därifrån. Det är i samband med detta som kriminalen Teddy kallas till platsen, som efter hand visar sig vara all annat än de först trodde. Det framkommer nämligen att det på sjukhuset eventuellt förekommer drogexperiment och hjärntvätt och att detta är en del i kalla kriget. Efterhand tyder dessutom vissa saker på att det är just detta som Teddy är utskickad för att undersöka, snarare än att söka efter den förrymde patienten. Det är en mycket spännande bok, och hur mystiken och läskiga samband kan påverka den mänskliga hjärnan och nästan driva en till vansinne.

Lyssna på en ljudbok

Dröm dig bort ett tag

Boken har även kommit ut som ljudbok, och läses upp av Peter Andersson. Av olika anledningar kan det vara svårt att ta sig tid att läsa böcker och då är ljudboken ett bra tips. På så vis kan du fängslas av hur Teddy upptäcker allt mer om mentalsjukhuset och vad som egentligen pågår där. Naturligtvis är det praktiskt att lyssna hemma när du städar, diskar eller sköter om barn så ingen behöver sluta njuta av spännande böcker. Dessutom har https://www.bigbaby.se/ har rymliga vagnar med plats för packning så det går att ta med sig det som behövs för en lässtund som mamma när barnet väl somnat.

Film vs bok

År 2010 blev boken även en film dirigerad av Martin Scorsese, där huvudrollen spelades av Leonardo DiCaprio. Därefter tog sistnämnde en lång paus från filmens världs, och DiCaprios nästa roll är Da Vinci. I filmen så skiljer sig slutet lite mot boken och låter inte läsaren själv dra slutsater. För en av de stora gåtorna som boken lämnar är om han var galen eller om han blev det. Var det hans egna hjärnspöken eller fick han dem under sin vistelse?