Shelley och Frankensteins monster

Posted on

Frankenstein, eller Frankenstein eller den moderne Prometeus, som är dess fullständiga titel, är en roman skriven av Mary Shelley år 1818. Den anses av många vara den första science fiction-romanen, men är i första hand en skräckroman. Shelley fick inspiration till romanen under nattliga samtal om skräcklitteratur som hon hade med sin man, Percy Bysshe Shelley, och Lord Byron. Boken är med andra ord perfekt att läsa till sängs en stormig höstkväll, för den som gillar att bli skrämd. Tycker man om att läsa i sängen i allmänheten ska man investera i någon av de ställbara sängar som finns på Sleepo.se.

Romanen handlar om Viktor Frankenstein, som efter att ha börjat med studier vid universitetet i Ingolstadt i Tyskland blir fascinerad av naturvetenskap, och särskilt lärorna av Agrippa och Paracelsus. Frankenstein blir besatt vid tanken på att skapa liv, och genomför experiment efter experiment i sin jakt på att lyckas. När han till slut gör det blir han förskräckt av resultatet, och flyr från sin skapelse. När han väl återvänder har monstret redan gett sig av. Vi får höra berättelsen återberättad från Viktors perspektiv, varför läsaren under en period inte vet vad som blivit av monstret, mer än att Viktor såg det fly upp i bergen vid brottsplatsen där hans bror blivit mördad. Inte förrän monstret letar upp Viktor för att berätta vad han upplevt får vi höra monstrets berättelse. Till en början hade han sökt upp andra människor, men eftersom de alla blev rädda när de såg hur han såg ut hade han gömt sig istället. Han hade sedan levt i hemlighet i en övergiven byggnad nära en liten stuga där en familj bodde. Han blev långsamt vän med den blinda fadern i familjen, och lärde sig att tala på det sättet, men när de andra i familjen såg honom blev även de rädda och flydde därifrån. Monstret brände då upp huset i sin ilska, och begav sig för att leta upp sin skapare, som han svurit att hämnas på för att han förde honom till en värld som hatade honom. Monstret avslöjar under sin berättelse att det var han som mördade Viktors bror, och satte dit hans barnflicka för mordet (som sedan hängdes för det). Monstret kräver sedan av Viktor att han ska skapa en kvinnlig motsvarighet till monstret själv, för att monstret ska få sällskap och finna lycka. Monstret lovar att försvinna tillsammans med sin motpart om Viktor gör som han vill, och hotar att döda resten av hans familj och vänner om han inte gör det.

Viktor påbörjar arbetet, men förstör det innan han slutför det, för att han är rädd för att den kvinnliga motparten ska bli lika ond som monstret, och att de två kommer att utgöra ett hot mot mänskligheten. Som hämnd återvänder monstret på Viktors bröllopsnatt och stryper ihjäl hans nyblivna fru. Viktor jagar därefter monstret ända till Nordpolen, men lyckas aldrig få tag i honom, och dör av hypotermi. I berättelsens avslut får läsarna veta att monstret sörjde över Viktors kropp, och sa att han inte funnit någon ro av att hans skapare var död; tvärtom, då han nu var mer ensam än någonsin på grund av de brott han begått.

Boken kan sägas ha två huvudsakliga budskap: dels att människan ska akta sig för att leka Gud, eftersom det har allvarliga konsekvenser, dels att man bör tänka på hur man bemöter det som är främmande. Monstret var ju inte ondskefullt till sin natur, utan blev hämndlysten och arg på människor och världen i allmänhet på grund av hur han bemöttes. Detta är lärdomar vi kan ha nytta av än idag.