Doktor Jekyll och Mr Hyde

Posted on

 

“Doktor Jekyll och Mr Hyde” är skriven av den brittiska romanförfattaren Robert Louis Stevenson. När den gavs ut på svenska 1897 kallades den Hemligheten med doktor Jekyll och denna kortroman är en ryslig liten historia i miniformat.

Boken handlar om den respekterade och omtyckte Doktor Henry Jekyll och utspelar sig i 1800-talets England. Den vänlige och omtänksamme doktorn förvånar både vänner och grannskap när han en dag börjar träffa en underlig och motbjudande liten man som kallas Mr Edward Hyde. Han är Jekylls raka motsats och ingen förstår denna absurda vänskaps dragningskraft. Till omgivningens förfäran och förvåning har Dr Jekyll till och med testamenterat allt han äger till denne säregna och märkliga figur.

Sanningen är dock att Dr Jekyll och Mr Hyde är två sidor av samma person. Dr Jekyll har nämligen uppfunnit en dryck som förvandlar honom till Mr Hyde. I denna monstruösa skepnad kan han kanalisera sina djuriska och råa instinkter och leva ut sina fantasier och lockelser. Den godmodige doktorn blir beroende av att kunna förvandla sig till någon annan. Människans ständiga kamp mellan gott och ont ställs på sin spets i denna berättelse om fysisk metamorfos.