Att studera är hur kul som helst och att bedriva högre studier ger möjlighet att växa med uppgiften, som det heter. Studentlivet är för många en viktig del av den personliga utvecklingen; inte enbart vad gäller de ämnen som studeras utan också i ett socialt perspektiv. Det är för många dessutom en tid då man lär sig att ta hand om sig själv i och med eget boende med mera. Ja, att vara student innebär många fördelar och faktiskt få nackdelar. En lite tråkig sida av studerandet är att ekonomin kan kännas ansträngd. Det här är särskilt kännbart när du flyttat hemifrån och ska betala hyra och annat som det egna boendet innebär. Ytterligare en stor kostnadspost för dig som student är kurslitteratur, men som förstås är en nödvändighet. Du har förvisso en viss möjlighet att hitta en och annan bok i universitetsbiblioteket, men allt som oftast handlar det om att köa för en särskild bok (tills du inte längre behöver den).
Satsa på begagnat!
Nej, dessvärre får du i de flesta fall köpa din kurslitteratur. Redan under första kursen kommer du inse en sak: den här typen av litteratur är inte billig. Är din uppfattning att det kostar som en trave pocketböcker får du snabbt tänka om. Kurslitteraturen är inte sällan importerade böcker från England, USA och andra länder och de är förstås inte tryckta i så stora upplagor som de populära romanerna – därav priset. Samtidigt passar många bolag på att salta priserna på just kurslitteratur. Så, vad göra för att inte gräva hål i plånboken? Satsa istället på begagnad kurslitteratur så kommer du mycket billigare undan. Det finns ingen anledning att ha ett helt oläst exemplar i din ägo när det kostar uppåt flera gånger mer än vad du får ge för en begagnad dito. Trots allt handlar det oftast om en bok du behöver under några få veckor, eller tills dess att du fixat tentan.
Lägg minimal tid på att leta
Ytterligare en fördel med att köpa begagnad kurslitteratur är att den redan tappat sitt nypris. Det innebär att du med stor sannolikhet kan få ut ungefär detsamma som du gett om du sedan säljer boken vidare. Du kan med andra ord få tillbaka ungefär det du gett för boken, om du nu inte tyckte den var så intressant och användbar att du vill behålla den förstås. För att hitta begagnade böcker och slippa ringa runt till alla du känner kan du med fördel besöka en sajt eller butik som säljer den här typen av litteratur. På exempelvis Campusbokhandeln kan du få tag på det mesta du söker, vilket gör att du dessutom sparar mycket tid. Här kan du enkelt söka på kurskod, ISBN och författare för att snabbt finna det du behöver. Ett tips är att vara snabb när du får litteraturlistan för kursen; böcker av det här slaget försvinner snabbt!