Litteratur om byggnads- och takvård

Den som snöat in på byggnadsvård vet att det finns massor av litteratur om just detta ämne. Här ska vi tipsa om några bra böcker samt ta upp en viktig kompetens som ofta nämns i litteratur om byggnadsvård.

Läs dig till kunskap

Precis som du studerade din kurslitteratur i skolan kan du studera böcker om byggnadsvård för att lära dig mer. Idag är det många som bor i historiska hem och vill återställa dem till deras forna glans. Då kan böcker om byggnadsvård vara till god hjälp. Här kommer tips om tre riktigt bra pärlor som kan vara bra att addera till bokhyllan. Den första är “Stora boken om byggnadsvård” av Göran Gudmundsson som är ett riktigt uppslagsverk. Efter den vill vi tipsa om “Byggnadsvård : Hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” av Erika Åberg. Den här boken ger handgripliga tips som gör att det blir lättare att ta hand om din bostad samtidigt som du pusslar med vardagen. Vi vill också nämna “Byggnadsvård för lägenheter 1880-1980” av Stellan Ridderstrand och Vicki Wenander. Det här är en bok för dig som bor i en historisk lägenhet. Alla dessa böcker hjälper dig på ett bra sätt att renovera ditt historiska hem på ett hållbart och miljövänligt sätt.

Kompetenser du bör ta hjälp med inom byggnadsvård

Även om all denna litteratur syftar till att du ska kunna göra mycket av renoveringen själv så är det viktigt att du vet att vissa saker bör göras av proffsiga hantverkare. Det absolut viktigaste är att låta en duktig fackman sköta taket. Taket är det som skyddar fastigheten från väder och vind och det är därför extra viktigt att det blir lagt på rätt sätt. Många äldre fastigheter har plåttak, något som kräver sin hantverkare. Har du ett hus med plåttak rekommenderas Kompetens Plåtslageri å det varmaste. De är ett familjeföretag som nu är inne på tredje generationens hantverkare. De har hög kompetens om olika typer av tak genom historien och kan därför hjälpa dig att ordna ett tak som både stämmer överens med byggnadsvårdsregler och håller riktigt tätt. Företag som just Kompetens Plåtslageri är mycket viktiga inom byggnadsvården då de har kunskap som går flera generationer tillbaka. Det är annars en typ av företag som tyvärr är på utdöende. En duktig plåtslagare kan också hjälpa dig att få in gamla byggnadsdetaljer på ditt tak på ett snyggt sätt. Till exempel en gammal skorstenshuv eller en vacker vindflöjel. Anlitar du Kompetens Plåtslageri så kommer du att få bra hjälp med detta.

Förstå vad hantverkarna gör genom litteraturen

Även om du själv kanske inte kan lägga om ditt plåttak så är byggnadsvårdsböcker ett utmärkt sätt att förstå vad plåtslagaren faktiskt gör. I sådana finns mycket att läsa om olika typer av tak. Du kan också lära dig om hur ditt nya tak bör skötas när det väl är lagt. På så sätt håller det mycket längre och du kan njuta av hantverkarnas arbete i många år.