Författaren Voltaire var en betydande samhällskritiker och stor även i dagens mått mätt. Han fängslades och landsförvisades, ändå slutade han inte att kritisera såväl politiker som kyrkan och andra han ogillade. Hans kritik mot den katolska kyrkan handlade exempelvis om hur orättfärdigheter som bedrevs i religionens namn. Ett ämne som nu 250 år senare fortfarande är aktuellt, framförallt med alla de övergrepp som begåtts mot små barn av katolska präster. Romanen Candide är hans mest kända verk där han både hyllar yttrandefriheten och fördömer förtryck mot kvinnor. Två andra ämnen som är väldigt aktuella i dessa tider.
Voltaire har kritiserats av framförallt kyrkan som menar att det är märkligt att han förespråkar yttrandefrihet men samtidigt inte verkar stötta trosfrihet. Men senare analyser har varit att han kanske helt enkelt avskydde de samtidiga kyrkliga systemen med olika klasser. Vilket på dåtiden kunde jämföras med Sveriges adel, präster och borgare. Boken är väldigt intensiv och rappt skriven så man hinner knappt reflektera innan nästa händelse kommer. Därför kan det vara en bra idé att läsa, ta uppehåll och fundera över vad man läst, och sedan läsa visare. På det sättet får man ut mest av boken. Candide är ett mästerverk som alla samhällsintresserade verkligen borde ha i sin bokhylla, det finns ofta exemplar att köpa på allaannonser till otroligt låga priser
Det finns en hel del saker att ta till sig i Candide. Under berättelsens gång så lär sig huvudpersonen i boken att hantera olika situationer bättre och bättre genom erfarenheter han samlar på sig. Fortfarande idag, 250 år senare, är världen ond på samma sätt. Våldtäkter, krig, terror och katastrofer, frågan är om inte mycket av det kunnat undvikas om vi lytt Voltaires råd. Att omvandla händelser till erfarenheter som därefter kan konverteras till visdom att motverka ondska. En råd tråd genom Candide är att oavsett vilket elände som inträffar så hittar han tillbaka till en optimistisk syn till allt.
Voltaire var extremt kritisk till att det fanns olika klassamhällen och svårt att röra sig emellan dessa. Även i dag ökar inkomstklyftorna rekordartat, de har aldrig varit större i modern tid visar ny statistik. Därför finns det all anledning att reflektera, analyser och agera. Alla har ett ansvar att göra detta, men i dagens informationssamhälle finns en tendens att istället för att lära av historien så väljer man den enklaste vägen.