Robert Louis Stevensons “Monster i människogestalt”

Posted on

År 1886 gav Robert Louis Stevenson ut sin kortroman Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde. Romanen skulle i modern tid falla under genren psykologisk thriller och är samtidigt ett mästerverk ur berättarteknisk synvinkel. I boken får vi träffa doktor Henry Jekyll, en trevlig ung man som lever i 1800-talets England. Så småningom börjar denne sympatiske och framgångsrike doktor att umgås med en avskyvärd och elak man som heter Edward Hyde. Det framkommer också att den trevlige doktorn testamenterat sin förmögenhet till denne osympatiske herre. Doktor Henry Jekylls gode vän, advokaten Gabriel John Utterson, beslutar sig för att ta reda på varför hans gamle vän umgås med en så ondskefull man som Mr Hyde och upptäcker att de är en och samma person. Det här är en klassiker som är otroligt bra och lika läsvärd idag som någonsin. Det är bara att plocka fram läsglasögonen från https://wearglas.com/, krypa upp i fåtöljen och fördjupa sig i varför just uttrycket “att vara en Jekyll and Hyde” fått en sådan enorm genomslagskraft. Uttrycket har blivit själva sinnebilden för en person som kan genomgå en radikal förändring på mycket kort tid.

Berättelsen handlar om hur doktor Jekyll hamnar i dubier om huruvida han faktiskt är den genomsympatiske unge man alla ser i honom, eller om det finns ett annat “jag” under ytan. Någon som struntar i konventionerna och beter sig precis som han vill. Och vilken av dessa “jag” skulle i så fall vara hans rätta? Med hjälp av sin kunskaper skapar han ett elixir som förvandlar honom till sitt alter ego, Edward Hyde. Mr Hyde är både hårigare, kortare och yngre, men framförallt är han elak och bryr sig inte det minsta om han gör andra illa. När Hyde vid ett tillfälle slår ihjäl en oskyldig utan att känna den minsta ånger, blir doktor Jekyll förfärad när han förvandlat sig tillbaka. Men trots detta kan doktorn inte låta bli att ideligen dricka elixiret och till slut blir det allt svårare att återta formen av doktor Jekyll.

Robert Louis Stevenson var en skotsk författare som skrev berättelsen i ett feberrus under en tuberkulosliknande sjukperiod. Hela berättelsen skrevs i stort sett från sjuksängen på bara några få dagar. Kortromanen blev omgående en succé och hans definitiva genombrott som författare. Stevenson’s författarskap innefattar förutom Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde också Skattkammarön (Treasure Island), Kidnappad (Kidnapped) och Arvingen till Ballantrae (The Master of Ballantrae). Som son till familjen som byggde fyrar runt Skottlands kust, förväntades det att han skulle ta vid efter sin far. Då han misslyckades med sin utbildning till ingenjör stannade han vid att bli författare. En författare som Proust, Kipling, Borges och Hemingway har inspirerats av. Robert Louis Stevenson reste en hel del trots sina återkommande sjukdomsbesvär och bodde i slutet av sina levnadsår i Söderhavet. Han blev 44 år gammal.