Skydda känsliga böcker

Posted on

Att bygga upp ett bibliotek som består av lärorika, intressanta och sällsynta böcker tar tid, pengar och tålamod. När du väl har hittat alla utgåvor i en viss serie kan du stolt visa upp dem i bokhyllan. Men en del böcker behöver skyddas från damm och slitage, vilket innebär att särskilda åtgärder krävs.

Inom skräckgenren finns litterära monster som Frankenstein, som skrevs av Mary Shelley och gavs ut år 1818. En förstautgåva av Frankenstein är nu värd över en miljon dollar, på grund av dess höga ålder och mycket begränsade upplaga på 500 exemplar. En så gammal bok är det inte många vanliga boksamlare som har i bokhyllan, men det är ändå vanligt att bibliofiler skyddar sina böcker på olika sätt. Det går exempelvis att rulla in dem i sträckfilm och att se till så att biblioteket håller en optimal temperatur och fuktnivå.

Litteraturens bevarande

Böcker kommer i många olika former och storlekar och avser att tjäna många olika syften. Från ren underhållning, som böcker om litterära monster som Frankenstein, till fack- och kurslitteratur. För att bevara böckerna i gott skick går det att använda sträckfilm, som är en tunn plastfilm som kan svepas runt böckerna. Sträckfilmen kan med fördel sättas runt hela pallar med böcker, som då klarar stötar bättre och gör att böckerna kan förvaras i magasin. Detta skyddar böckerna från smuts och damm. Hos Office Depot går det att hitta sträckfilm och många andra produkter i deras stora sortiment.

Ett annat vanligt sätt att bevara böckernas värde och utseende är att använda vita handskar vid hanteringen. Hos Karolinska institutet i Stockholm finns 500 000 volymer med ny litteratur som innehåller medicinsk vetenskap. Men där går också att finna 25 000 gamla medicinska böcker med flera sekler på nacken. Dessa böcker utgör en unik kulturskatt som har få motsvarigheter, både om man ser till Sverige och utomlands. Med medicinska handskriftssamlingar som nedtecknades på 1700-talet, samt vackert bundna volymer från 1500-talet och framåt, utgör böckerna en unik medicinhistorisk samling som måste skyddas och bevaras inför framtiden.